EN

Referenciává érett a Páskom-chardonnay

2018/06/29

Amióta megszületett a Hilltop prémium márkája, a Kamocsay Prémium borcsalád, benne a Páskom-dűlőben fogant chardonnay-val, azóta a legelismertebb magyar chardonnay-k között tartja számon mind a szakma, mind az értő közönség.

Az idei VinAgora nemzetközi borversenyen a 2016-os Kamocsay Prémium Páskom-dűlős chardonnay-t aranyéremmel jutalmazta a nemzetközi zsűri, s megválasztotta a legjobb fajtabornak is. Ezzel a Páskom-chardonnay az egyetlen olyan hazai chardonnay, amely évek óta kiérdemli a legjobb chardonnay címet az egyetlen magyarországi nemzetközi borversenyen.


Kamocsay Ákos szerint ezek azok a visszajelzések – mind a szakma, mind a fogyasztók részéről -, amiért érdemes dolgozni. A Páskom már a rómaiak számára is érték volt, mint szőlőtermő terület. Nem véletlen, hogy több mint 2000 éves hagyománya van ennek a fantasztikus termőterületnek. Azt azonban tudjuk, hogy kell egy olyan fajta is, melynek lencséjén keresztül vissza tudjuk tükrözni azt az egyedi termőhelyi karaktert, amely maga a Páskom. A chardonnay pedig megmutatta, hogy ha nem is őshonos fajta ezen a tájékon, képes olyan prémium minőségre, amelyre kevés helyen az országban.

A termőhely és fajta tanítani való szimbiózisa
- Büszkeséggel és jó érzéssel tölt el, amikor nem csak én érzem úgy, hogy sikerült világra segíteni egy olyan bort, amely sokaknak képes élményt adni, vagy akár örömet okozni. A Páskom mindig is valahol a szívem csücske volt a sok izgalmas neszmélyi termőhely közül. Ebben egész biztosan fontos szerepe van annak, hogy kiváló a fekvése, jó a talajösszetétel és persze az, hogy olyan fajtát választottunk anno erre a területre, amely meghálálta ezt, s szemmel láthatóan jól érzi magát a dűlőben.
- Öröm számomra, hogy évről-évre sikert ér el a Páskom-chardonnay, ez egy nagyon fontos visszajelzés számunkra is. Örülünk a VinAgora aranyéremnek is, de ami kifejezetten jól eső érzés, az az, hogy a zsűri a legjobb chardonnay-nak választotta a 2016-os évjárat borát. S, ha még azt is hozzátesszük, hogy 2016 nem volt a legideálisabb évjárat a pincészet életében, akkor még inkább tudjuk értékelni ezt a sikert. Ráadásul ez rámutat arra is, hogy még egy nehezebb évjáratban is remekül teljesít a Páskom és a chardonnay párosa.

Remek indikátor
Főborászunk arra is felhívta a figyelmet, hogy a chardonnay egyfajta indikátorként képes rámutatni a termőhely karakterére, s a több évtizedes tapasztalat alapján azt is képes megmutatni, hogy a tradicionális neszmélyi fajták – pl. az olaszrizling vagy a szürkebarát – is képesek nagy fehérbor-alapanyagot adni ezeken a területeken.

Páskom-dűlő
Nagyság: 5,18 ha

  • Elhelyezkedés: Meleges-hegy észak-keleti oldala
  • Kitettség, fekvés, tájolás: Keleti fekvés, észak-déli sorirány
  • Termesztéstechnológia: Guyot (középmagas kordon) és ernyőművelés hajtásválogatással, törekvés a szálvesszős művelésre
  • Sor és tőketávolság: 2 m 10 cm, 1 m 23 cm
  • Tőkesűrűség: 4762 tő/ha
  • Talaj: löszös altalaj, csernozjom és barna erdőtalaj takaróréteg
  • Hozamkorlátozás: igen, max. 1,5 kg/tőke terhelés – egyensúly a koncentráltság és a mennyiség között
  • Klíma: mérsékelt kontinentális, bár nyáron nagyon meleg is tud lenni, moderáló tényezők: Duna közelsége, állandó északi, északkeleti szél
  • A tapasztalatok alapján a Páskum chardonnay adja a legkoncentráltabb és legintenzívebb íz és zamatanyagokat a 400 hektáros birtokon
  • Lassú, rétegzett érés – komplex, mély, mégis finom harmóniákat mutató bor

Vissza