EN

Évjáratok bűvöletében

2017/11/21

Egy fantasztikus borsoron keresztül mutatta be Kamocsay Ákos főborász és Vörös Attila, a prémium márka brand menedzsere a Neszmélyi borvidék néhány fantasztikus borát.
A Borkollégium mesterkurzusán több szőlőfajta segítségével sikerült megmutatni, hogy a borvidék potenciálja valójában milyen izgalmas, sokrétű és fantasztikus az egyedi dűlők lencséjén keresztül.

A mesterkurzus egyik vezérgondolata az évjárathatások bemutatása volt egy prémium márka vonatkozásában. Olyan izgalmas kérdésekre kaphattak választ a szerencsés érdeklődők, mint:
  • hogyan befolyásolja egy évjárat az adott prémium bort
  • egy nehezebb évjáratban szabad-e minden áron elkészíteni egy prémium bort
  • Melyik tesz rosszabbat egy márkának, az, ha mindenáron, egy gyengébb évjárat terméséből is készül bor vagy az, hogy akár azt is kockáztatva, hogy kiesik egy évjárat az adott borból, nem készül prémium tétel.


Táblázatok és adatok segítségével is sikerült megvilágítani a kóstolt borok évjáratbeli különbségeit.
A savak, az alkohol és a maradékcukor nagysága, mennyisége természetesen alapvetően meghatározza egy bor szerkezetét, felépítését. Kóstolva ezek nyilván érezhetőek, főleg, ha ugyanazon fajta különböző évjáratú borait kóstoljuk. Azonban a számok kóstolás nélkül is árulkodóak, azzal együtt pedig tényleg sok mindenre rávilágítanak, s segítenek elhelyezni az adott bort az évjáratmátrixban.

Azért is fontos lehet egy ilyen összehasonlító táblázat, mert rávilágít arra is, hogy a prémium nem képes, s nem is feltétlenül kell, hogy képes legyen arra, hogy minden évben ugyanazt kapjuk tőle. Egy prémium bor esetében igen is fontos, hogy milyen az adott évjárat, s milyen hatással van a bor karakterére. Egy prémium bor mindig az egyik legjobb indikátor az évjáratok megítélését tekintve.

  • Chardonnay

2016

14,4%

6,1

1,7

  • Chardonnay

2015

13,8%

5,4

2

  • Chardonnay

2014

12,35%

6,1

3,2

  • Chardonnay

2013

14,75%

6,3

7,5

 








2016 Erős tavaszi fagykár. Viszonylag sok csapadék. Az ősz hűvös, és napsütésben szegény. Sokáig kint lehetett tartani a szőlőt, de mégsem beszélhettünk jól beérett termésről.

2015 Enyhe tél, korai rügyfakadás. Nyár közepéig kiegyenlített időjárási körülmények, majd ezt követően forróság. Július 23-án közel 100 ha-on szenvedtünk jégverést, egyes területeken 80%-os kár.

2014 Július közepéig, végéig egy viszonylag kiegyenlített évjárat. Ezt követően azonban monszunszerű esőzések. Kifejezetten kedvezőtlen időjárási feltételek augusztus, szeptemberben. Sok helyen menteni kellett a termést.

2013 Nagyon hideg, hosszan tartó tavasz. Télen és tavasszal bőséges csapadék, emiatt nem szenvedett a szőlő a nyári szárazságtól. Virágzáskor is hűvös, csapadékos időjárás - kötődési problémák. Viszonylag korai szüret.

2012 Az előző évjárathoz hasonló, száraz, meleg év. Sok napsütés, meleg nyár, nagyon kevés csapadék.


Amikor a chardonnay mesél
Négy prémium chardonnay-t kóstolhatott a mesterkurzus érdeklődő közönsége, sorrendben a 2016-os, 2015-ös, 2014-es és a 2013-as évjáratból. Az adatokból és az évjáratleírásokból az is derül ki, hogy a 2014-es és 2016-os évjárat, persze mindegyik a maga módján, egy nehéz évjárat volt. Viszont, ha megnézzük a 2013-as évjáratot, akkor válik igazán érthetővé, hogy mekkora különbség is volt az évjáratok között. Kóstolva a borokat, ugyanezt a következtetést lehetett levonni, a bor ismét nem hazudott.
Viszont az már sokkal fontosabb tapasztalat volt, hogy mind a négy évjárat bora élményt nyújtott, de egészen máshol voltak a hangsúlyok a boroknál, ami azt is hozhatja magával, hogy más ízléssel rendelkezők választanák például a 14-es és a 13-as borokat.
A 16-os chardonnay egy szikárabb, feszesebb vonalat képvisel, inkább a lendületes savakra és a fineszre építkezik, míg a 2015-ös egy sokkal krémesebb, teltebb és kerekebb karaktert mutat, utalva az évjárat adta lehetőségekre. 2014 savai is árulkodnak, főleg, ha a moderált alkoholt is hozzávesszük, egy nehéz évjárat, egyébként remek bora vált belőle. Az ilyen borok általában meghálálják a palackos érlelést. Ez esetben is így volt. A prekoncepciókban tobzódó borvilágban, biztos meglepetés volt. J
2013 pedig az elmúlt évtized talán legjobb termésével ajándékozta meg a borkedvelőket, Neszmélyen legalábbis biztosan. Érdemes a táblázatra pillantani, s rögtön nyilvánvalóvá válik minden csoda.

2013 ma is csodás arcát mutatta
Sárgamuskotályból, chardonnay-ból és pinot gris-ből is volt 2013-as évjáratú bor, s mindhárom tételre jellemző volt a harmónia, a mélység, a zamatgazdagság és a jó érlelhetőség. Mindhárom évjáratos bor szépen mutatta, hogy már jelen vannak a palackos érlelés jegyei, de azt is, hogy még igen messze vannak attól, hogy leírjuk ezeket. Fejlődésben lévő, zamatgazdag borok ezek, melyek valóban élményt adtak, s mutatták, hogy van még bennük érlelési potenciál.

Csúcsélmény tartályból, csavarzárral
A mesterkurzus egyik nagy és fontos tanulsága volt, hogy ideje elfelejteni azt a negatív és általánosító prekoncepciót, hogy a reduktív és csavarzáras borok egy-két év után felejtősek.
Sem a hőmérséklet irányított acéltartályos feldolgozás, sem a csavarzár nem minőséget meghatározó kérdés, hanem sokkal inkább az adott fogyasztói kultúra, attitűd elfogadottságától függ sikere vagy bukása. Ma már a világ számos fontos boros piacán váltak egyenjogú „harcosokká” a tartályos, csavarzárral lezárt borok. Ma már egyre több nagy presztízsű pincészet és kis feltörekvő pince választja az acéltartályt és a csavarzárat. Ez sem véletlen… Egy karakteres termőhelyet, a jól megválasztott fajtán keresztül precízen és tisztán meg lehet mutatni. A minőség és élmény egyenjogú harcosává váltak a tartályos, csavarzárral lezárt prémium borok.
A 2013-as borok mutatták meg igazán – mivel kiemelkedő volt az évjárat is -, hogy kiváló alapanyagból kiváló borok készülhetnek, s ezt bizony jótékonyan befolyásolhatja az irányított, precíz erjesztés és a megbízható csavarzár.

Kóstolt sor:
Hilltop Irsai Olivér 2017, 2016
Kamocsay Prémium Ihlet Cuvée 2015
Kamocsay Prémium Sárgamuskotály Kalács-hegy-dűlő 2016, 2015, 2013
Kamocsay Prémium Olaszrilzing Sós-hegy-dűlő 2015, 2013
Kamocsay Prémium Chardonnay Páskum-dűlő 2016, 2015, 2014, 2013
Kamocsay Prémium Pinot gris Göte-oldal-dűlő 2015, 2013, 2012

Reméljük, hogy a mesterkurzus résztvevőinek is felejthetetlen élmény volt megkóstolni a borokat, s abban pedig biztosak vagyunk, hogy a 2013-as évjárat borai még nagyon sokáig emlékeztetnek minket arra, hogy a Kamocsay Prémium borok méltóképpen mutatják meg Neszmély fantasztikus adottságait.

Egészségünkre!
 


Vissza