EN

Szüreti helyzetkép

2019/10/08

Megérkezett az első dér a neszmélyi borvidékre. Mondhatni, hogy jókor, mert a szüret javán már túl vannak a szőlészek. Csicsai Frigyes, aki egy éve erősíti szőlészként a Hilltop csapatát, elmondta, már leszedték a kesztölci Urbánkó dűlőben a szürkebarátot, a kocsi és a dunaszentmiklósi dűlőkben a hárslevelűt. Most az utóérés tart az édes borszőlőknél, a töppedés, ekkor koncentrálódnak beltartalmi értékeik. Növekedik a szőlőben a cukortartalom, a savtartalom pedig csökken.
Az idei őszön kegyesek voltak az égiek az időjárással. Szőlészeti szempontból erősen közepes évre számítunk, de még sok minden történik a szőlőben, amíg a leszüretelt termés újborrá érik.
A szőlészek idén is figyelték az időjárás előrejelző programokat, és ezekhez igazították a munkát, a növényvédelmet és a szüreti tervet is. A jókor érkezett első fagy gyorsítani fogja a töppedést a még tőkén maradt fürtökben. A jövő hétre jó időt, meleget jósolnak a meteorológusok, amikor az édes borok szőlőit is leszüretelik. De a szüret végével nem ér véget a szőlészek munkája: először karbantartják, javítják a berendezéseket, majd novemberben elkezdik a metszést. Ezzel szőlészeti szempontból megkezdik az új évet, ami a vegetáció indulásától a végéig tart. Előkészítik a tőkéket a 2020-as évre, felkészülnek a hozamkorlátozásra.


Vissza