A chardonnay a Kamocsay Prémium borcsalád az egyik legsikeresebb tagja, a Kamocsay-stílusjegyek (intenzitás, tisztaság, eleven, csillogó savak, a szokottnál nagyobb koncentráció, komplexitás+jó ihatóság egyszerre) különösen ragyogóan nyilvánulnak meg benne. Nehéz újat mondani e világfajtáról, de Kamocsaynak sikerül kiemelnie a chardonnay legszebb vonásait.
Világos arany színű bor intenzív gyümölcsillattal, ami az egyenesen folytatódó telt kortyban is megjelenik a finom savakra fűzve, fehér virág, barack, citrus. Az egész szájat betöltő lágy faktúra, nagyon jó balansz, a lecsengésben kellemes kesernye.
A chardonnayt tükörnek tartják, a borkészítő és a talaj tükrének, azaz olyan fajtának, mely jól közvetíti a terroir (talaj, klíma, kultúra, azaz borász) tulajdonságait. Francia világfajta, Burgundiából indult, mindenhol jól terem, képes nagy borokra, lédús, vastag héjú, ropogós, fűízű szemei vannak, jó savú-cukrú, így jó savú-alkoholú bort adó, megbízható szőlő, ma talán 3 ezer hektáron termelik Magyarországon.
Fehér húsú halak –madarak hű kísérője lehet, de üde savai és teltsége okán jól szolgál egy carbonara, lecsó, rakott káposzta, borjúhúsból készült étel vagy zsíros sajt mellett is.
Kamocsay Prémium Chardonnay 2017
Vinagora nemzetközi borverseny 2019 - Ezüst
Neszmélyi Borvidék borverseny 2019 - Ezüst
Semmelweis Egyetem Bora 2019 - Arany
TOP 100 legjobb magyar bor helyezés
Prestige Reserve Vinum Bonum
Kamocsay Prémium Chardonnay 2016
Aranyérem és legjobb fajtabor, VinAgora nemzetközi borverseny
Tata város bora 2018
Women’s Wine & Spirits Awards, aranyérem
Kamocsay Prémium Chardonnay 2015
"Legjobb Fehérbor", Quadris díj - Syngenta 2016
Vinum Bonum díj - Prestige Reserve verseny
Arany minősítés, a verseny csúcs bora - 37. Magyar Bormustra
Telt, gazdag, vastag és fantasztikusan illatos. 2017-ben a kerekded idomokról, az érett alapanya...
A jó külsejű palackban, melynek arany kapszulája rímel a bor színére, az erős honi rozé-me...
Ez a dűlőszelektált, közepes testű Pinot Noir vörösbor piros gyümölcsös jegyeivel első k...
Népszerű és hungarikumnak tekinthető fajta, Kocsis Pál nemesítette 1930-ban. Egy barátjának...