Ez az oldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk böngészése során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani. A honlapunkon történő további böngészéssel hozzájárul a cookie-k használatához.
Részletek »
Ez volt az első nagy nemzetközi sikere Kamocsay Ákosnak, mint ismeretes, a cserszegivel nyerte el Angliában 1998-ban (ahol előző évben az Év Borásza díjat is megkapta), a londoni Wine Challenge-n 7500 (!) bor között „Az Év Fehér Bora“-díjat. Ismert, hogy a britek, nem boldogulván a cserszegi fűszeres kiejtésével, a kiejthetetlen (unpronounceable) néven kezdték forgalmazni a bort, majd Woodcuttersnek keresztelték el.
A bor
Világos zöldessárga, virágos-gyümöcsös illatú (egres, citrus, szőlő), a kerek, telt, finom savú kortyban és a lecsengésben nagyon kellemes, intenzív virágosság-szőlősség, szépen csendülő, egyenes vonalú, nem bonyolult bor.
A szőlő
A Cserszegi is újkeletű hibrid, Bakonyi Károly keresztezte az Irsait a piros traminivel, illatost az illatossal még 1960-ban. Az új fajta az egyik legsikeresebb magyar keresztezés lett, igazi hungarikum. Ma már több, mint 3 ezer hektáron terem, a szomszédos országokban is fellelhető és a tengerentúlon is foglalkoznak vele, lásd a keretest. Bő termő, korán érő fajta, a fürt borostyánszínű, kis szemei lédúsak, és ami a lényeg és a jó bor támasza-talpköve, jó a sava, a must savtartalma 8-10 g/l és nem lágyul le.
Gasztró
Egyszerűbb fogásokhoz is jó lehet (szendvics egy pikniken, friss sajt), vagy hideg előételként sonka mellé feladott madársalátás-ruccolás-parmezános salátához, hideg pástétomokhoz, de biztos nem hibázunk, ha grillezett fehérhúsokhoz, szárnyas sülthöz, szárnyasraguhoz vagy indiai ételekhez mellékeljük, és ideális vegeteriánus-bor is.