EN

Borok a múzeumból

2020/02/28

A neszmélyi bormúzeum sok kincset rejt, trezorjában őrzik az első szüret, 1993 óta gyűjtött palackokat. Olyan tételeket és fajtákat helyeztek el a borpincében, amelyek a régió felfedezésre váró relikviái. A címkék elhalványultak és a palackokon is meglátszik az idő, a régieket mára nemes penész fedi, mert ideális körülmények között voltak tárolva. De amit őriznek, az nagyon is élő és eleven. Olyan borok, amelyek – a rendszeres kóstolások ezt igazolják – az évek múlásával még karakteresebbé váltak.

Jelenleg a nem túlságosan idősek, a 2017-es borok vannak forgalomban, de mostantól kikerülnek a 2014-es, 2013-as és 2012-es évjáratok is a felszínre, és a borértők néhány muzeumális tételhez is hozzájuthatnak.  A pincészet kis szériában, 20, maximum 200 palackos tételben megvásárolhatóvá teszi a régi évjáratokat. A borértőknek, borkedvelőknek érdekes lehet megkóstolni, vagy saját gyűjteménybe helyezni a közeli és a távolabbi múltból származó bortörténelmi tételeket.

Kamocsay Ákos főborászunk állítja, ezeknek a boroknak komoly élvezeti értéke van, és sok örömet, meglepetést tudnak szerezni. Neki is nagy élmény néha belekóstolni a korábbi szüretek termésébe, és megérezni kiteljesedésüket. Ami frappáns válasz arra a tévhitre is, hogy a reduktív gyümölcsös borok rövid életűek. A múzeum készletéből eddig megkóstolt borok bebizonyították, hogy a bor értéke attól függ, a szőlőt milyen érettségi állapotban szüretelték, a bort hogyan készítették , palackozták és milyen körülmények között tárolták. A fehér borok 20-25 évvel palackozásuk után egészen más arcukat mutatják azoknak, akik a múzeumban szervezett borkóstolón, vagy a Hilltop borétterem rendezvényein találkozhatnak ezzel a különleges élménnyel.


Vissza