EN

Kamocsay Ákos: „Ez egy ilyen szakma” - interjú

2023/09/19

Kamocsay Ákost, a Hilltop Borbirtok társtulajdonosát és főborászát 1997-ben Angliában az Év Borászának választották, 1998-ban a Londoni Wine Challenge-ről az Év Fehérbora díjat hozhatta el, 1999-ben Magyarországon az Év Bortermelője díjjal jutalmazták, 2005-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki, 2013-ban a Bordeaux-i „Les Citadelles du Vine”-en aranyéremmel díjazták a nevéhez fűződő olaszrizlinget. Pár hónapja pedig két bora aranyérmes lett a legnívósabb hazai borversenyek közt számon tartott Országos Borversenyen. Erről, illetve az idei szüretről beszéltem vele.

Az őszi időszak talán a legfontosabb egy borászat életében. Nálatok is teljes erőbedobással elindult a szüret, zajlik gőzerővel a munka, és gondolom, mindenki kíváncsian várja, hogy milyen lesz az idei évjárat. Hol tart most a szüreti munka?

Hagyományosan, legalábbis a normális években mindig augusztus 20 körül kezdjük az Irsai Olivér fajtával a szüretet, hiszen ez a legkorábban érő szőlőfajtánk. Az elmúlt 30 évben, amióta Neszmélyre költöztünk a legkorábbi szüret július 29-én, míg a legkésőbbi szeptember 4-én zajlott. Idén viszont bő egy héttel később, azaz augusztus 28-án kezdtük a szüretet. Ebből kiindulva arra lehet következtetni, hogy minden későbbre fog tolódni. Viszont abban az esetben, ha ez a szép idő megmarad, akkor a szőlő gyönyörűen beérik és behozza a lemaradását.

Mi van még hátra?

Gyakorlatilag minden. Az Irsai Olivér után jön a cserszegi fűszeres, királyleányka, sauvignon blanc, chardonnay, szürkebarát, hárslevelű, és a többi fajtáink. Közben már elkezdtük az alacsony alkoholtartalmú borokhoz a chardonnay fajtát is szüretelni. Mivel ebből a szőlőfajtából nagyobb mennyiséggel rendelkezünk, több féle stílusban készítünk belőle bort, de a könnyed, gyümölcsös, alacsony alkoholtartalmú házasításainkban is fontos szerepet kap. Mindent összevetve azt gondolom, hogy egy kemény szüret elé nézünk.

 

Olvasd el a teljes interjút: https://wineartculture.hu/kamocsay-akos-ez-egy-ilyen-szakma


Vissza