EN

Prémium Chardonnay a csúcson - TOP 100-ba került

2019/09/25

A Kamocsay Prémium Chardonnay 2017 bekerült a Mediaworks gondozásában megjelenő TOP 100 magyar bor magazinba. Ezt a bort mutatták be szeptember 19-én a szakmai közönségnek a Mediaworks ügynökséggel a Borjour Borhajón.
Annak érdekében, hogy a zsűri a legszélesebb palettáról tudjon választani, a hazai és nemzetközi versenyek legjobbjai, és a felkért szakmai ajánlók által javasolt tételek kerültek a Fiáth Attila vezette bírálók elé. Az ajánlást azért tartották fontosnak, mert így olyan termelők is esélyt kaptak a 100-as listára kerüléshez, akik nem indultak borversenyeken.
A bírálatot megelőző egyik legfontosabb feladat a kóstolási sorrend meghatározása volt. Ez az alapvető borstílusokra épült, figyelembe vette a szőlőfajta, a borkészítési eljárás és az évjárat jellegzetességeit. A kóstolási sorrend azonban nem feltételezett minőségi vagy ársorrendet, a célja csak az volt, hogy összehasonlíthatók legyenek az azonos stílusú borok. A zsűri minden tételt vakon kóstolt, és a nemzetközileg elfogadott 100 pontos skálán, szabadszavas leírással kiegészítve, érzékszervi bírálati és minőségi szempontok alapján értékelt. Minden zsűritag kóstolt és értékelt minden bort. A végső pontszám a zsűritagoktól kapott pontok számtani átlaga lett.
A bírálat professzionális körülmények között zajlott egy természetes megvilágítású helyiségben, optimális hőmérsékleten, hozzáértő szakemberek által kiváló minőségű poharakba töltve kóstolt a zsűri. A borokat csak a nap végén, a végső pontszám rögzítése után fedték fel. A idei TOP 100 kóstoló egyik tanulsága az volt, hogy tovább tart a könnyebb stílusok népszerűsége.
A Fiáth Attila által vezetett zsűriben idén is WSET diplomával rendelkező szakemberek, nemzetközi borakadémikusok és a fogyasztókkal napi kapcsolatot tartó éttermi sommelier-k foglaltak helyet. Ők állították fel azoknak a boroknak a 2019-es rangsorát, amelyek már bizonyítottak a piacon. Ezért nagy öröm, hogy ebbe a körbe is bekerült a Kamocsay Prémium Chardonnay 2017.


Vissza